2020-DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) AÇIKLANDI!

2020-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 09 Ağustos 2020 tarihinde uygulanmış, Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları mezunlarının lisans öğrenimine dikey geçiş yapmak için  girdikleri sınav değerlendirmesi tamamlanmış ve sonuçlar adayların erişimine açılmıştır.

2020-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adayları, sınav sonuçlarına 07 Eylül 2020 saat 13.00'ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri erişebilecek.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) her yıl ÖSYM tarafından yapılır. Sonuçlar sadece 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirme için geçerli olur, sonraki yıl alınan bu puan geçersiz olur.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 150 dakika yani 2 saat 30 dakikadır. Sabah 10.00'da yapılır.

60 Sayısal (Matematik) ve 60 Sözel (Türkçe) olmak üzere toplam 120 çoktan seçmeli sorudan oluşur.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puanının hesaplanması için adayın her iki testten de (sözel-sayısal) en az 0,5 ham puan almış olması gerekir. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayın Dikey Geçiş Sınavı (DGS)  puanı hesaplanmaz.Yani adayın puanının hesaplanabilmesi için en az 1 Sözel ve 1 de Sayısal netinin olması şarttır. Net hesaplamasında ise dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü formül uygulanır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puanı 1 (bir) yıl geçerlidir. Sınava girmekle ilgili herhangi bir sınırlama da yoktur. Katsayılar sınava giren kişi sayısı her yıl değiştiğinden her yıl da puan hesaplaması farklı olur. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adaylarına 30 adet tercih yapma hakkı verilir ve tercihlerde sadece mezun olunan bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümler tercih edilebilir. (Yani tercih kısıtlaması vardır.)

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) hususunda aday bir önceki yıl kazanmış olsa bile sınava tekrar girebilir ancak 29.07.2010 YÖK genel kurul  toplantısında bir  önceki  yıl Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversiteye yerleşen adayların Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP)  0,45  katsayısı ile çarpılmasına  yani puan  kesintisine karar  verilir. Yani bu da Ön Lisans Başarı Puanı'ndan (ÖBP)  ortalama 8-12 puan  arasında kesinti (puan düşüşü/cezası) demektir.