DGS PUAN HESAPLAMA (Dikey Geçiş Sınavı)



DGS PUAN HESAPLAMA

DGS sınav puanı hesaplanırken; hem sınavdan elde ettiğiniz başarı puanı, hem de ön lisans eğitiminizde elde etmiş olduğunuz akademik not ortalamanız baz alınmakta.
Almış olduğunuz sınav puanları belirli olan katsayılarla çarpılıyor ve ön lisans başarı puanlarınız da eklenerek DGS puanınız hesaplanmış oluyor.

 

İstediğiniz üniversite ve bölüm için ne kadar puan almanız gerektiği yine her yıl ÖSYM tarafından açıklanan bir puan cetveli ile sizlere sunuluyor. Üniversitenin başarısına göre her üniversite ve bölüm için farklı bir puanlama yapılıyor.

 

LGS NETLERİ NASIL HESAPLANIR?

Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevaplanan soru sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla hesaplanır. Hesaplama aracıyla sözel ve sayısal testlerindeki net sayılarını kolayca hesaplayabilirsiniz.

 

DGS PUANINA OKUL PUANI EKLENİYOR MU?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

 

DGS SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte 120 soru yer alacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacak.

 

DGS NEDİR?

Ülkemizde uygulanan sınavlardan bir tanesi olan DGS sınavının açılımı Dikey Geçiş sınavıdır. Bu sınav iki yıllık ön lisans programında okuyan öğrencilerin veya meslek lisesi mezunlarının lisans seviyesine yükselmeleri için girdikleri bir sınavdır. Yıllardır uygulanan bu sınav Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen kurallara göre düzenlenir ve sınavlar ÖSYM bünyesince yapılır. Bu sınav çoğu genç için kurtarıcı olan bir sınavdır.

 

Eğitim hayatı boyunca çok başarılı olmayan bir öğrenci meslek lisesini tamamladıktan sonra dikey geçiş sınavına katılarak 4 yıllık bir üniversiteyi kazanma hakkına sahip olur. Bu durum öğrencilere kolaylık sağlar. Öğrenciler yıllarca çalışıp üniversiteyi kazanamadıkları halde dikey geçiş sınavı için bir süre sıkı çalışarak bu sınavı kazanabilir ve istedikleri üniversiteye giriş yapabilirler. DGS nedir konusunda dikey geçiş sınavının kısaltması cevabını vermek doğru bir cevap olacaktır.

 

DGS'YE KİMLER GİREBİLİR

DGS'ye herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan kişiler katılabiliyor. ÖSYM tarafından yapılan ve çoktan seçmeli bir sınav türü olan DGS sınavı yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen adaylar için düzenleniyor.

DGS'ye ön lisans mezunları ile birlikte son sınıfta olan ve staj dışındaki tüm mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuruları alınıyor. Yine yurtdışından başvuru yapma hakkı sunuluyor.  

 

 

DGS NE ZAMAN YAPILIYOR

DGS sınavı her yıl tek oturum olarak yapılıyor. Her yıl sınav tarihleri ve başvuru süreci ÖSYM tarafından açıklanıyor. ÖSYM tarafından açıklanan bir takvim doğrultusunda tüm aşama ilerliyor. Öncelikli olarak bir başvuru tarihi belirleniyor. Bu tarihler arasında ilgili kriterlere uygun olan adaylar gerekli başvuru şartlarını yerine getirerek sınava giriş imkanı kazanıyor.

DGS'ye giriş planlıyorsanız bunun için her yıl ÖSYM tarafından açıklanan takvimleri takip etmelisiniz. 2020 yılında düzenlenen DGS sınavı 9 Ağustos'ta gerçekleştirilmiştir. Önceki dönemlere de bakara her yıl aynı aylarda bir düzenleme sağlanıyor.

 

LİSANS MEZUNLARI DGS'YE GİREBİLİR Mİ?

DGS sınavları sadece ön lisans mezunları için tanına bir haktır. İki yıllık bir ön lisans programından mezun olmuş ya da mezun olmak üzere olan adaylar DGS sınavlarına giriş yapabilir ve buradan aldıkları puan ile 4 yıllık lisans bölümlerinden dikey geçiş yapma hakkı kazanabilir.