LGS PUAN HESAPLAMA (Lise Geçiş Sınavı)

LGS Puan Hesaplama

LGS Puan Hesaplama sistemi ortaokul öğrencilerinin yoğun bir şekilde hazırlanmasını gerektiren bir sınavdır. Bu sınav iyi bir liseye girmenin ilk şartı oluyor. Okul başarısıyla birlikte lisede de iyi bir derece elde etmek isteyen öğrencilerin LGS sınavından iyi bir puan almayı hedefliyor.

LGS puan hesaplamaları için her ders için yapmış olduğunuz doğru ve yanlış soru sayılarını bilmeniz gerekiyor. Sınava giren adayların, her bir test için belirlenen ham puanlarının özel formüller kullanılarak hesaplanmasıyla oluşmaktadır.


LGS'de Hangi Derslerden Kaç Soru Var?


İlk oturum olan sözel bölümde Türkçe dersinden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 ve Yabancı Dil dersinden de 10 soru olmak üzere toplamda 50 soru sorulacaktır. İkinci oturum olan sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin her birinden 20'şer olmak üzere adaylara toplamda 40 soru sorulacaktır. Böylece her iki oturumda adaylara sorulacak toplam soru sayısı 90 olacaktır


LGS Net Sayısı Nasıl Hesaplanır?


LGS'de 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Her derse ait testlerde adayın yanlış cevaplamış olduğu soru sayısının üçte biri, ilgili teste ait doğru sayısından çıkarılarak adayın ilgili dersten alacağı ham puan (net sayısı) elde edilmektedir.


LGS Nedir?


Ülkemizde ortaokul öğrencilerinin seviyelerinin belirlendiği ve hangi liseye gideceklerinin tespit edildiği sınav LGS olarak adlandırılıyor. LGS nedir sorularınız için Liselere Giriş Sınavı açıklamasını yapmak doğru bir tanımı ortaya koyacaktır. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan devlet liselerine girmesi için bu sınava katılmaları ve puan almaları gerekir. Bu sınavdan almış oldukları puan ile puanlarına en uygun olan liseleri tercih edebileceklerdir.

 

Ülkemizde birkaç yıldır uygulanan bu sınav sistemi, öğrencilerin bir nevi başarılarının tespit edilmesini sağlıyor. Böylelikle öğrenciler başarı seviyesi aynı olan öğrencilerle aynı okulda okuma şansı yakalıyor. LGS sınavında daha üst puan alan öğrenciler daha kaliteli okullarda okuma imkânı yaşarken, semtlerine yakın olan okulları da tercih edebiliyor.

 

LGS'ye Kimler Girebilir?


LGS sınavı lise giriş sınavı olarak adlandırılıyor. Bu nedenle sadece 8. Sınıf öğrencilerinin katılım sağlayabileceği bir sınav oluyor. Mevcut öğretim yılı içerisinde 8. Sınıfta okuyan tüm öğrenciler LGS sınavına giriş yapabiliyor.

Aynı zamanda açık öğretim üzerinden veya geçici eğitim merkezinde eğitim alan 8. Sınıf öğrencileri de LGS sınavlarına kayıt yaptırabiliyor. Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olmuş ve 8. Sınıfta öğrenim gören açık öğretim öğrencileri için LGS başvuru imkanı tanınıyor.

Yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okullarda eğitim gören 8. Sınıf öğrencileri de LGS sınavına başvuru yapabiliyor ve bu sınava katılabiliyor.

 

LGS Sınavı Sonrası Okul Tercihi Nasıl Yapılıyor?


LGS sınavı ve sınavdan alınan puan açıklamaları yapıldıktan sonra öğrencilerin en çok merak ettiği okul tercih kısmına geliniyor. Her öğrencinin okumayı hayal ettiği bir lise oluyor ve öğrenciler bu liseyi kazanarak orada eğitim alabilmek için bir emek veriyor. LGS sınavı sonucunda almış olduğu puanla birlikte bu okula yerleşip yerleşemeyeceklerini merak ediyorlar.

LGS sınav sürecinde 2 tip yerleştirme yapılıyor. İlk olarak LGS sınavından alınan puana göre, bu puanla alım yapan liselere yerleştirme imkanı sunuluyor. İkinci olaraksa öğrencinin adresine göre puansız bir yerleştirme yapılıyor.

LGS sınavının ardından başarılı olan öğrenciler Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Fen lisesi gibi okullar arasından bir tercih yapabiliyor ve bu okullara girebiliyor. Bu okullara yerleştirilemeyen öğrenciler ise ikamet adreslerine en yakın olan okullara Milli Eğitim tarafından yerleştiriliyor.

 

LGS Sınavı kaç dakika sürecek?


İlk oturum olan sözel bölüm 50 soru ve 75 dakika, ikinci oturum olan sayısal bölüm ise 40 soru ve 80 dakika olmak üzere uygulanacaktır. Böylece adaylara soru başına ortalama olarak sözelde 1,5 dakika, sayısalda ise 2 dk süre verilmiş olacaktır.