TYT PUAN HESAPLAMA: Temel Yeterlilik Testi Sınavı sonucunda her aday için hesaplanan değere TYT PUANI adı verilir. Adayların puanları 100 ile 500 aralığında hesaplanır. 2 yıllık meslek yüksek okulları ve özel yetenek sınavı ile girilen; beden eğitimi öğretmenliği, müzik, resim öğretmenliği gibi 4 yıllık bölümlere TYT PUANI + OBP PUANI hesaplanıp sıralama yapılır.
4 bölümden oluşur Türkçe ve Temel Matematik bölümlerinde 40 Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri bölümlerinde 20 soru, toplamda 120 sorunun bulunur.
Tyt Puan hesaplama test bölümünde yapılan netler ile gerçekleştirilir. Yapılan her 4 yanlış soru 1 doğru siler ve net dediğimiz hesaba ulaşılır.
Tyt puan hesaplamasında yapılan netler, kullanılan katsayılar ve özel formüller kullanılarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir. Obp eklenmeden çıkan sonuca Tyt Ham Puanı denir.
Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 1 net ortalama 3 puan getirir.
Tyt Türkçe 1 net için 3,20 puan getirirken
tyt sosyal bilimler 3,03 puan getirir.
TYT temel matematik 1 net için 3,72 puan getirirken
tyt fen bilimleri 3,49 puan getirir.
TYT 20 net ortalama 166,831 puan getiriyor.
YKS, genel açılımı itibariyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak geçmekte. Yani lise son sınıf ve mezun öğrencilerin üniversite kazanmak için girdikleri sınavdır.
YKS'de adaylar:
- ilk oturumda 135 dakikalık sürede sınavın yüzde 40'ını oluşturan TYT (Temel Yeterlilik Testi)
- ikinci oturumda 180 dakikalık sürede sınavın yüzde 60'ını oluşturan AYT (Alan Yeterlilik Testi)
- Üçüncü oturumda 120 dakikalık sürede YDT ( Yabancı Dil Testi) ile üniversitelerin örgün/açıköğretim fakültelerine yerleşmektedir.
TYT: Üniversitelere giriş için hazırlanan sınavın ilk oturumu kısaca TYT olarak adlandırılan Temel Yeterlilik Testidir.
TYT, 9. ve 10. sınıf müfredatlarından oluşan 120 soruyu içermektedir ve 135 dakika süreye sahiptir.
2018 yılından bu yana uygulanan TYT sözel ve sayısal alanlarda adayların sahip olması beklenen bilgi yetkinlik ve becerilerini kapsar. Türkçe - Sosyal Bilimler - Temel Matematik - Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alır.
Alan Yeterlilik Testi yani kısaltılmış şekliyle AYT, 4 Yıllık fakülte tercih edecek olan olan adayların zorunlu olarak girmesi gereken 2. oturum sınavdır. Alan Yeterlilik Testi (AYT) adayların kendi alanlarına göre çözmeleri gereken branş başlıklarının olduğu ortak bir kitapçıktır. Alan Yeterlilik Testi (AYT) 'de adaylardan 180 dakikada yani 3 saat içinde 160 soruya yanıt vermesi beklenir.
Alan Yeterlilik Testi (AYT) 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler I, 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 sosyal Bilimler II sorularını içerir. AYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %60'dır.
Yks puan hesaplama işlemi hem sınavlardaki netler hem de diploma puanı eklenmesi ile gerçekleştirilir.(obp)
Sınav Puanı hesaplamasında sınava giren öğrencilerin doğru ve yanlış sayıları belirlenir. Kural gereği 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğü için doğru sayısından yanlış sayısının 1/4'ü çıkarılır her ders için böylelikle ayrı net hesaplanır.
Ortaöğretim Başarı Puanı
Her öğrencinin lise mezuniyet puanını belirten ortaöğretim başarı puanına kısaca OBP adı verilir.
Lise diploma notunun 5 ile çarpılması sonucu bulunur.
Ör: diploma notu 70 olan bir öğrencinin OBP puanı 350 olur.
Obp puanı 350 olan bir öğrenciye: 350x0.11= 38.5 okul puanı gelir.
NOT: Lise Diploma Notunuz Ne Kadar Yüksekse O Kadar Ek Puan Gelir Arkadaşlar. Bu Da Hedeflediğiniz Üniversiteyi Daha Kolay Kazanmanızı Sağlar.