Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), öğretmen adaylarının devlet kadrosuna girebilmek için Genel Yetenek (60 soru)-Genel Kültür (60 soru) ile Eğitim Bilimleri (80 soru) oturumlarının yanı sıra girmek zorunda olduğu testtir. Yani MEB'e bağlı devlet okullarında görev almak isteyen öğretmen adaylarının lisans düzeyinde bir sınav olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavına girmesi gerekir.
. Üniversitelerin Fen Edebiyat (formasyon belgesi almış olmak şartıyla) ya da Eğitim Fakültelerini bitirmiş olmak,
. MEB'e başvurulan tarihte üniversite mezunu olmak.
Öğretmen kadrolarına ilk kez atanacaklar için eski kanunlara göre 40 yaş sınırı vardı. Buna göre başvurunun yapıldığı ilk gün adayların 40 yaşından gün almamaları gerekiyordu. 40 yaşından gün alanlar, sınavda geçerli not alsalar bile atamaları yapılamıyordu.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde 11'inci maddesinin birinci fıkrasına göre bu şart değişmiştir. (g) bendine göre; ilk kez atanacaklarda başvurunun yapıldığı ilk gün itibariyle 40 yaşından gün almamış olmalıdır. Sözleşmeli öğretmenler içinse MEB'de görev yapanlar daha önceden 1 yıl süre ile sözleşmeli olarak görev almışlarsa 40 yaşından gün almak şartı aranmayacaktır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) için sınava girmesi gereken branşlar:
. Türkçe
. İlköğretim Matematik
. Fen Bilimleri / Fen ve Teknoloji
. Sosyal Bilgiler
. Türk Dili ve Edebiyatı
. Coğrafya
. Tarih
. Lise Matematik
. Fizik
. Kimya
. Biyoloji
. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
. Yabancı Dil (İngilizce)
. Rehber Öğretmen
. Sınıf Öğretmenliği
. Okul Öncesi Öğretmenliği
. İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği (son düzenlemelerle eklendi.)
. Beden Eğitimi Öğretmenliği (son düzenlemelerle eklendi.)
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Almanca, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça branşları tabi değildir.
Öğretmen Aday Bilgi Testi (ÖABT) tüm illerde yapılmamaktadır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yapılan şehirler: Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Van, Trabzon, Samsun, Sivas, Malatya, Konya, Kayseri ve İzmir. Diğer illerde yaşayan öğretmenler, başvuru esnasında işaretlediği ilde sınava girebilmektedir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puan hesaplamalarında P10 ve P121 puan türlerine bakılır. Bu iki puan türünde başarılı olanların alım kontenjanlarına bağlı olarak atamaları yapılır. P10; alan bilgisi testi gerektirmeyen adaylar için, P121 ise alan testi gerektiren branşlar için kullanılır.
P121 puan hesaplamasında:
. Genel Kültür- Genel Yetenek %30
. Eğitim Bilimleri %20
. ÖABT %50
olacak şekilde ortalama alınarak belirlenir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Sınıf Öğretmenliği ve Yabancı Dil (İngilizce) alanlarında Alan Bilgisi 45 soru, Alan Eğitimi 30 soru; diğer tüm alanlarda ise Alan Bilgisi 60 soru, Alan Eğitimi 15 soru sorulacak şekilde dağılım yapılır.
2020-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavı bu yıl 20 Eylül 2020 Pazar günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek.