2023 ALES ne zaman? ÖSYM sınav takvimi yayınlandı mı?

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan 2023 ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) sınav takviminde, sınavların tarihleri yer almıştı. Ancak 2023 YKS'nin 2023 seçimlerine denk gelmesiyle ÖSYM takvimi geri çekildi. Güncel tarihler, sınava hazırlanan adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. Peki ÖSYM sınav takvimi yayınlandı mı? 2023 ALES ne zaman? İşte merak edilenler...

ÖSYM'nin ilk yayımladığı sınav takviminde değişiklik olmazsa, akademik kariyer hedefi olan adayların katılacağı ALES sınavları bir yılda 3 kez düzenlenmektedir. ALES puanının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. 2023 yılının ilk ALES oturumu 16 Nisan, ikincisi 20 Ağustos ve son sınav 19 Kasım 2023'de yapılacak.

ALES NEDİR?

Türkiye'deki önemli sınavlar arasında yer alan ALES, lisansüstü eğitim için gereklidir. Yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilerin girebileceği sınav sonucunda çeşitli kadrolara atama yapılmaktadır. Üniversiteler bünyesinde yüksek lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin ALES puanına ihtiyacı vardır. ALES, her sene belirli dönemlerde ÖSYM tarafından düzenlenir. Türkiye'nin tüm illerinde yılda 3 defa yapılan sınav sonucunda yurt dışı eğitimlerine hak kazanan adaylar da belirlenir. Akademik kariyerine devam etmek isteyenlerin başvuru yaptığı ALES, farklı soru dağılımlarıyla dikkat çekmektedir. Adayların analitik düşünme yeteneğinin ölçülmesi için sayısal ve sözel alandaki sorulara ağırlık verilir. Adayların sınav sorularını cevaplamak için sahip olduğu süre 150 dakikadır. ALES puanına sahip olan kişiler, puanını 3 yıl boyunca farklı kurumlarda kullanabilir.